Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2018-06-08

NSK Spherical Roller Bearings

İngiltere merkezli bir elektrik üreticisi, iki endüstriyel fan ünitesindeki rulman arızalarından ötürü sık aksaklıklar yaşadıklarında; tesis, uygun bir çözüm sunması ve uygulaması için NSK'nın hizmetini talep etti. NSK'nın AIP (Katma Değer Programı) kapsamında bir uygulama incelemesi gerçekleştirildikten sonra; rulmanların değişimi ve düzenleme ile kayda değer maliyet tasarrufu sağlandı.

Plummer bloklardaki oynak makaralı rulmanlar tarafından desteklenen iki doğrudan tahrikli asılı fan, 7/24 çalışıyor. Birincil toplam hava fanları olarak görevleri, kazanı 13 kPa çıkış basıncıyla 8 m3/saniye oranında hava ile beslemek. Ancak, her ünitedeki rulmanlar ortalama her üç ayda bir arızalanıyordu, her seferinde bakım için üç mühendisin 10 saatini alan, her aksama için yüksek maliyetlere neden olan bir durumdu.

Değiştirmenin uzun süresi ve yüksek maliyeti büyük ölçüde görevin boyutu nedeniyleydi. Her fan 3.5 m çap civarında ve 2 m uzunluğundaki 135 mm çapındaki bir milin sonuna bağlı. Mil devri 1487 rpm, doğrudan bağlanmış 350 kW elektrik motoru tarafından güç sağlanıyor.

NSK Satış Mühendisi Dennis Briggs-Price durumu "Tesis tarafından, her fan için rulman ünitelerinde durum görüntülenmesi yapılıyordu." şeklinde açıklıyor. "Her rulmanda radyal pozisyonda [dikey] hızı ölçen haftalık titreşim denetimiyle birlikte sıcaklık manyetik prob ile sürekli olarak görüntülenirdi. Normal durum okumaları 5 mm/s hız ile 70°C civarında olurdu. Bu değerlerin kayda değer şekilde aşıldığı her seferde; rulmanlar tesis tarafından, arızanın yakın olduğu fark edildiği için tedbir amaçlı değiştirilirdi. Değiştirmeden önce elde edilen tipik değerler 90-100°C ve 20-33 mm/s hızında olurdu. Aslında; bir ünitedeki yakın olan bir rulman arızası, yüksek sıcaklık ve titreşim rakamları kaydedilerek, çelik çerçeve / montaj braketini kırdı. Geçmişte tesis, fanları bir fason ürün kullanarak dengelemeyi bile denedi ancak rulman arızaları devam etti.

NSK'nın kapsamlı uygulama incelemesi tahrikli ve tahriksiz uçlu bir arızalı rulmanın muayenesini içeriyordu. Dış bileziğin dış çap yüzeyinde, sürtme korozyonu dahil birçok sorun belirlendi. Ayrıca iki rulmanın da eksenel yük destekleyen bir yuvarlanma yolu sergilediği açıktı; daha geniş ve daha etkili bir çalışma bandından açıkça anlaşılıyordu. Fan yapısının çalışma ısısından dolayı mil genleşmesine izin vermek için sabit ve serbest uç ayarlamalarına sahip olması, serbest ucun sadece radyal yükleri desteklediği düşünüldüğünde alışılmadık bir durumdu.    

Tesisdeki serbest uçlu rulman eksenel yükleme sergilediği için, NSK süregelen arızaların ana nedenini yanlış rulman düzenlemesi olarak belirledi. Bu nedenle düzenlemenin  düzeltilmesiyle birlikte, SNN Plummer Bloklarının içindeki yüksek kapasiteli Oynak Makaralı Rulmanlar önerildi. NSK'nın Oynak Makaralı Rulmanları, onları yüksek hızlara ve yüklere uygun yapan en gelişmiş teknoloji malzemeler kullanıyor. Rulmanlar; titreşime, şok yüklere ve hatalı hizalamaya dayanması için özel bilezik toleransları sunuyor, rulmanlara 200°C'ye kadar dayanıklı olmasını sağlayan ısı stabilizasyonu uygulanmıştır. Üstelik; büyük ölçüde daha iyi makara yönlendirmesi sağlayan iç bilezik omuzları sayesinde yüksek kapasiteli Oynak Makaralı Rulmanlar, iç tasarımı doğrudan bağlanmış asılı endüstriyel fan üniteleri için daha güvenilir olmaları sebebiyle tercih edilen seçenektir.

Sayın Briggs-Price "Mühendis ekibimizin tavsiyelerimizin kurulumunu ve uygulanmasını gözetlemesiyle bir deneme yürütüldü," diye açıklıyor. "Sonuç 12 aylık bir süreçte sıfır rulman arızasıydı. Üstelik çözümümüz; düşen bakım ve duruş süresi masraflarıyla, dört kat daha uzun rulman ömrüyle, artan verimlilik sundu.

Bu örnekte görüldüğü üzere, yanlış rulman kullanmak veya onları yanlış şekilde düzenlemek makinelerin veya endüstriyel birimlerin üretimlerini azaltabilir  ve hatta tüm tesisi durdurabilir. NSK AIP (Katma Değer Programı); çalışma ve bakım süreçlerini her değer katılan adımda mali tasarruf sağlayarak, daha etkili ve daha karlı yapmak için tasarlandı.

Deneyimli NSK uzmanları, müşteri ile çalışarak ve gereken her detayı hesaba katarak, her bir spesifik uygulama için ideal çözümü geliştirmek için denenmiş ve test edilmiş bir yöntem kullandı. İngiltere'deki enerji tesisinde AIP süreci; ilk araştırma ve ürün seçiminden, müşteri eğitimi ve son denetlemeye kadar olan hizmetleri kapsadı. Sonuçlar kendilerini gösterir. Yeni çözüme göre; rulman masraflarındaki azalma, montaj masrafı ve duruş süresi masraflarına bağlı olarak yıllık €134,040 tasarruf elde edildi.

 

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız