Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2019-12-16

The high load capacity and advanced sealing of NSK’s multi-row cylindrical roller (crane sheave) bearings prove ideal for use in steelmaking environments

NSK'nın dünya çapındaki çelik endüstrisinde karşılaşılan sorunları çözme konusundaki uzmanlığı, arızalanmış rulmanlar sebebiyle meydana gelen planlanmamış duruş süresini ortadan kaldırarak sürekli tavlama hatlarında yılda 372,555 € tasarruf etmeye yardımcı olmaktadır. 

Ortalamaya bakarsak, çelik şerit tavlama hatlarındaki planlanmamış duruş süresi yılda 17 saattir, bu da kesintisiz olması gereken bir süreç için oldukça masraflıdır. Üretimdeki kesintileri, ağır yük kaldırma makine ekipmanını kiralama ve ek bakım personelinin de maliyetini eklersek her bir kayıp saatin maliyeti 21,915 € olduğu ortaya çıkıyor.

372,555 €'luk yıllık ortalama duruş maliyetinden kurtulmak için, global bir çelik üreticisi, NSK hizmetlerinden faydalanmak için talepte bulundu. Şirketin AIP Katma Değer Programına başvurdular, uzman mühendisler arızalanan rulmanları analiz etti ve hem rulman tipinin hem de keçe düzeneğinin uygulama için yetersiz olduğunu belirlediler. Hem kirlenme hem de yağlama sorunları sebebiyle bilyalı rulmanlarda ciddi seviyede metal yorgunluğu gözlemleniyordu.

Ağır yük ve düşük hızlı bir uygulama olduğunu hesaplayarak, çelik fabrikasının NSK'nın çok sıralı keçeli silindirik makaralı rulmanlara (vinç kasnak rulmanı) geçmeleri tavsiye edildi. İsminden de anlaşılacağı gibi bu tip rulman genellikle taş ocakları, limanlar ve inşaat sahalarında bulunan vinç kasnaklarında kullanılmaktadır. İlave olarak, vinç kasnak rulmanının yüksek yük kapasitesi ve geliştirilmiş keçe yapısı, bu rulmanların ayrıca çelik üretim endüstrisinde baskın olan zorlu şartlarda kullanım için uygun oldukları anlamına gelmektedir.

Çelik şerit tavlama hattında NSK'nın makine tasarım desteği, vinç kasnak rulman ünitesini daha iyi bir şekilde yerleşmeye olanak sağlayacak şekilde, yatakta yapılacak bir revizyonu önermiştir. Çelik üreticisi için önemli bir husus olarak, NSK kafessiz silindirik makaralı rulmanları, gres kaçaklarını en aza indiren ve su ile diğer yabancı malzemelerin rulmanın içine kaçmasını önleyen gelişmiş temaslı keçelerinden oluşan bir sistem sunmaktadır. Ayrıca, ağır ortam koşullarında güvenilir bir kullanım ömrü sunabilmesi de rulmanların iç ve dış bileziklerinde bulunan işlenmiş deliklerin rulmanları sökmeden lityum greslerini değiştirmeye olanak sağlamasıyla desteklenmektedir. Yeniden yağlama delikleri, bakımı ve yağ değişimini kolaylaştırmaktayken korozyona karşı direnci artırmak için yüzeyin fosfatla kaplanması ise bir başka avantajdır.

Rulmanların ilk denemesi, NSK'nın önerdiği çözümün etkisini belirlemek için bir tavlama hattında gerçekleştirildi. Burada, deneme sırasındaki rulman durum analizi herhangi bir aşınmaya işaret etmezken deneme sonrası tekrar gözden geçirme sonucunda önemli bir rulman hasarına rastlanmadı. Aslında, rulmanlar üç yıldan daha uzun bir süre kullanıldıktan sonra bile tamamen kullanılabilir durumdaydı ve bu da yıllık 372,555 €'luk masrafın tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmekteydi.


Resim: NSK çok sıralı silindirik makaralı (vinç kasnak) rulmanlarının yüksek yük kapasitesi ve gelişmiş keçe yapısı çelik üretim şartlarında kullanım için ideal olduğunu kanıtlamıştır

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız