Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2020-09-21

Servomotors present specific challenges that can compromise conventional electric motor bearings

NSK, servo motorlara özel sabit bilyalı rulman yelpazesini hizmetinize sunmaktadır. Son derece etkili ve düşük sürtünmeli keçelerin ve özel greslerin geliştirildiği NSK çözümleri, servo motor uygulamalarında geleneksel elektrikli motor rulmanlarının getirdiği sınırlamaları ortadan kaldırır.

Servo motorlar rulmanlarda zorluk çıkarmaktadır. Sık gerçekleşen başlatma, durdurma ve yön değiştirme operasyonlarının yanı sıra, sensör sisteminin sebep olduğu küçük düzeltici hareketler nedeniyle servo motorların tipik hareket profili, rulmanları yoğun gerilim altında bırakmaktadır. Ayrıca, sık gerçekleşen yön değiştirme ve mikro titreşimler yuvarlanma elemanı ile yuvarlanma yolu arasındaki yağ filminin silinmesine neden olur (yeniden yağlanma olanağı yoktur). Geleneksel elektrikli motorlarda kullanılan ve sürekli dönen rulmanlarda ise bu silinme nispeten daha azdır.

Bu durum sonucunda yuvarlanma yollarında lokal mikro sürtünme noktaları oluşabilir. Bu sürtünme, yağlayıcı tabaka yetersiz olduğunda ve yuvarlanma yoluyla bilya arasında metal metale temas ettiğinde meydana gelir.

NSK bu sorunların üstesinden gelmek için EA7 olarak bilinen özel bir gres geliştirmiştir. EA7 mikro titreşimlere maruz kaldığında geleneksel greslere kıyasla daha iyi yağlama özellikleri sunmaktadır. Ayrıca bu gres, rulmanın düşük torkla ve böylece minimum güç kaybıyla çalışmasını sağlar. Servo motor uygulamalarında EA7 ile yağlanmış rulmanların kullanılması çalışma ömrünün uzamasını ve servise gitme aralıklarının iki katına çıkmasını sağlar.

Servo motorların servis ömrünün artmasını sağlayan bir diğer etmen, çalışma sırasında ne kadar temiz olduğudur. Rulman gresi çevredeki bileşenlere parçacık taşırsa (metal veya sülfür gibi) enkoder kirlenebilir. Bu kontaminasyon sonucunda motor zamanla net konum tespiti yapamaz. Yağ sızmasının bir diğer sonucu ise fren yapıldığında kaymaya neden olmasıdır. Bu da yine hatalı konumlandırmaya neden olabilir.

NSK, kontaminasyon sorununa çözüm için servo motor uygulamalarına yönelik LGU adlı başka bir gres geliştirmiştir. Llityum sabun grese kıyasla LGU, sülfür ve metal parçacıkları yaklaşık %90 daha az çekerek çevrenin uzun süre temiz kalmasına katkıda bulunmaktadır. Elde edilen sonuç, servise gitme aralığının 1,5 katına çıkmasıdır.

Servo motor üreten veya entegre eden şirketler kendilerine uygun olan gresi seçebilir. EA7, servo motorlarda görülen mikro hareketlere maruz kalan sabit bilyalı rulmanların hizmet ömrünü uzatır. LGU ise çevre bileşenlere parçacık yayılımını en aza indirerek hatalı konumlandırmayı önler. Yüksek performanslı bu iki gres, NSK'nin servo motorlar için geliştirdiği sabit bilyalı rulman serilerinde alternatif olarak sunulmaktadır.

Bu rulmanların bir diğer özelliği, NSK'nin çok iyi yalıtım ve düşük sürtünmeli tork sunan DW keçesidir. DW keçeleri sayesinde hem güvenilir yalıtımı hem de enerji verimliliğini aynı anda sağlamak için etkili bir çözüm geliştirilmiştir.

Servo motorlara yönelik sabit bilyalı rulmanlara, "Elektrikli Motorlara Yönelik Rulmanlar" adlı yeni katalogda yer verilmiştir. Kataloğu www.nsk-literature.com/de/industrial-motor-bearings adresinden yazdırabilir veya PDF olarak indirebilirsiniz.

 

Resim 1): Servo motorlar, geleneksel elektrikli motor rulmanlarının işleyişini zora sokabilir

Resim 2):NSK, servo motorlara özel üretilmiş kendi sabit bilyalı rulman yelpazesi için gresler ve keçeler geliştirmiştir 

Catalogue

Industrial Motor Bearings

(Dil: İngilizce)

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız