Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2017-07-05

TGV trenleri için NSK'nın tekerlek takımı rulmanları

Fransa ulusal demiryolları şirketi SNCF, çok hızlı TGV trenlerinde NSK tekerlek takımı rulmanlarının kullanım hakkını NSK'ya verdi. Bu tasdik, tam gereksinimlerin yerine getirilmesi için NSK mühendislerinin yakın bir şekilde SNCF ile çalıştığı beş senelik projenin son noktasını temsil etmektedir. NSK hâlihazırda Japonya, Çin ve Kore'de benzer onaylar almış olsa da, şirket ilk defa Avrupa'da bu tipte bir uygulama için onay almıştır. TGV ile dünyada çok hızlı trenle demiryolu ulaşımı sektöründe önemli oyunculardan biri olan ve 2017'de saatte 574,8 km/s ile kırılan dünyanın tekerlekli en hızlı treni rekoru dâhil olmak üzere çeşitli ticari ve test rekorlarının sahibi SNCF gibi NSK Avrupa da bu onaydan büyük gurur duymaktadır.

Tekerlek takımı rulmanlarının demiryolu taşıtlarında çalışma koşulları çok zorludur.

Bunlar arasında, demiryolu bağlantı noktalarının, ray değiştirme noktalarının ve bazen tekerleklerin neden olduğu radyal darbe yüklerinin yanı sıra, taşıma ağırlığından kaynaklı statik ve dinamik radyal yükler bulunmaktadır. Ayrıca, tren bir yılan hareketiyle kavisli demiryollarında ilerlerken yanal hareketin neden olduğu aksiyal yüklerin de ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bütün bu kuvvetler, tekerlek takımı rulmanları üzerine binen karmaşık yük kombinasyonları yaratır ve rulmanın iç dönüş geometrisinde çok ince ayarların yapılmasını gerektirir. Bunlara ek olarak toz, kum ve yağmur gibi ortam unsurlarına karşı gerekli korumanın yanı sıra uzun bakım aralıkları için çeşitli gereksinimler eklendiğinde ürün geliştirme için ortaya çıkan zorluklar açık bir şekilde görülebilmektedir.

NSK, demiryolu sektörü müşterilerinin taleplerini uzun yıllardır yerine getirmektedir. En başından beri şirket, yüksek hızlı demiryolu taşımasında devrim niteliğindeki yeniliklerden biri olan Japon Shinkansen'in gelişimini desteklemiştir. Yakın zamanda NSK'nın teknik bilgisi Kore ve Çin'deki diğer yüksek hızlı demiryolu müşterilerine fayda sağlamıştır. Bütün bu deneyim, dünyanın en önemli rulman üreticilerinden biri olarak NSK'nın küresel itibarıyla birleştiğinde SNCF'nin Ekim 2011'de görüşmelere başlamasını sağlamıştır.
 

Beş yıllık proje boyunca NSK, üretim süreçleri üzerinde gerçekleştirilen çeşitli denetimleri başarıyla geçti ve 2014'te gerçekleştirilen ilk saha testi öncesinde SNCF tesislerinde yapılan kapsamlı sınama testine şahitlik etti. Bu önemli adım, 100 adet rulmanın TGV trenlerine takıldığı ve bunların bir milyon kilometre ve daha fazla uzunlukta doğru olarak gözlemlendiği bir süreçten oluşuyordu.

Şirketin tasarım, üretim ve uygulamaya ilişkin teknik bilgisi ve projede çalışan birçok kişinin aynı seviyedeki motivasyonu ve projeye bağlılığı sayesinde rulmanlar iyi sonuçları ortaya koydu. 320km/s'lik hızlarda giden TGV trenleri için hataya yer yok. Diğer saha testleri için 2015'in ortasında ilave 300 rulman teslim edildi ve nihai onay 2016'da SNCF tarafından verildi.

NSK uzmanlığına dayanan TGV tekerlek takımı rulmanları, makara profili, kafes şekli, omuz şekli, keçe tasarımı ve yuvarlanma yolu şekli gibi iç özelliklerin optimize edilmesiyle rakip ürünlerden farklılık göstermektedir. Bu tasarım özelliklerinin sonucu ilk olarak rulmanların uzun ömürlü yapılarını ve mükemmel çalışma performansını ortaya koyduğu ilk sınama testlerinde görülmüştür.

 

Bugüne kadar yerleştirilen 400 NSK rulmanı hala çalışmaktadır; çoğu, TGV tipine göre bir milyon kilometreden çok daha fazlasını tamamlamıştır. Başarısı sayesinde NSK, SNCF'nin yetkili tedarikçisi olarak ilk TGV tekerlek takımı rulman siparişini almıştır.


 

NSK, SNCF'nin yetkili tedarikçisi olarak ilk TGV tekerlek takımı rulman siparişini aldı. (Fotoğraf: SNCF)

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız