Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2018-08-02

Installation using the correct tool – here an induction heater – makes an important contribution to the proper functioning of bearings over a long period of time

Rulman montajı, doğru bilgi ve becerileri gerektiren bir uygulamadır. Tarih boyunca, bakım personelinin bu görev sırasında belli sayıda hata yaptığı ve bunun sonucunda da rulman ömrünün azaldığı görülmektedir. Hizmet ömrünü azaltan diğer faktörler arasında rulmanların temiz tutulmaması, rulman bilezikleri ve şaft arasında tavsiye edilen boşluğa dikkat edilmemesi, ve profesyonel montaj aletlerinin kullanılmaması bulunmaktadır. Ancak, global rulman üreticisi NSK'ya göre, bu hataların önüne kolayca geçilebilir.

Tüm rulman sorunlarının %20'si kadarı hatalı montajdan kaynaklanmaktadır ve bu tür bir sorun tüm sistemlerin veya üretim hatlarının durmasına neden olabilir. Bu, rulmanların monte edilmesi sırasında daha fazla dikkatli olmak için yeterli bir nedendir.

Bu konu hakkında endişe duyanlar ya da daha fazla bilgi edinmek isteyenler ya da rulman kullanıcıları NSK'dan destek alabilirler. NSK özellikle rulmanların doğru montajı ve sökülmesi üzerine odaklanan bir eğitim sunmaktadır. Dahası, bu eğitim kullanıcının kendi yerinde veya satış ortaklarıyla işbirliği içinde gerçekleştirilebilir.

Eğitim hizmetine ek olarak, AIP+ (Katma Değer Programı) hizmet paketinin bir parçası olarak, NSK profesyonel rulman montaj araçları sunmaktadır. Rulman bileziğini yerine bastırmak için gerekli olan doğru kuvveti uygulamak için bu özel aletlere ihtiyaç vardır. Soğuk montaj durumunda, montaj kuvvetlerinin hiçbir zaman rulmanın yuvarlanma elemanlarından aktarılmamasını sağlamak önemlidir, aksi takdirde, sadece yuvarlanma elemanlarına değil aynı zamanda yuvarlanma yollarına da zarar verilebilir.

Hidrolik aletler ve endüksiyon ısıtıcılarla sıcak montaj yapılırken bile, seçilen aletler uygulama için uygun değilse veya yanlış kullanılmışsa, rulmanlarda yine de hasar oluşabilir. Böyle bir senaryo, yuvarlanma yollarında çentiklere, keçelerde deformasyona, bitişik bileşenlerde hasara ve hatta rulman bileziklerinde çatlaklara neden olabilir.

NSK'nın sunduğu bir diğer hizmet de, rulman hasar durumlarını incelemek için yerinde arıza analizidir. Bu araştırmalar, farklı bir rulman serisi kullanıp kullanmama veya çevre koşullarını optimize etme gibi önerilerle sonuçlanmaktadır.

Tipik bir örnek, iki egzoz havalandırma ekipmanında rulman sıcaklığının yükselmesi görülen büyük bir otomobil üreticisinde görülmektedir. Yaklaşık altı ayda bir meydana gelen rulman arızalarının ardından, NSK bir çözüm bulması için davet edildi. Uzman NSK mühendisleri tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir uygulama incelemesi sıcaklık artışının, yüksek yaz sıcaklıklarının yanı sıra rulmanlara uygulanan aşırı ön yükten de kaynaklandığını ortaya koymuştur. Muhtemel bir başka sebep de dar alanın, rulmanların havalandırma aksına doğru şekilde monte edilmesini zorlaştırmasıydı.

İlk olarak NSK, yalnızca kendi türünün en yüksek yük kapasitesine sahip rulmanları olmayıp, aynı zamanda 200°C'ye kadar çalışma sıcaklığı sunan, Oynak Makaralı Rulmanlarına geçilmesini önermiştir. Rulmanlar ayrıca yanlış hizalamaları telafi eder ve montaj yanlışlıklarını tolere edebilir.

NSK, rulman değişimi ile birlikte müşterinin yerinde ilgili bakım personeli için rulmanların profesyonel montajı ve sökülmesi konusunda da eğitim önermiştir.

Yeni rulmanlar, NSK'nın mühendislik ekibinin nezaretinde doğru bir şekilde monte edildikten ve ayarlandıktan sonra, sıcaklıktaki artış azalmıştır. 12 aydan uzun süredir hiçbir rulman arızası bildirilmemesiyle, duruş sürelerinde azalma ve rulman takma /sökme maliyetlerinde yıllık tasarruf 15.000 € tutarında olmuştur.

Bu örnek, doğru montajın rulmanın ömrü üzerindeki etkisini ve bakım personelinin servis ömrünü uzatmasının ne kadar kolay olabileceğini göstermektedir.

 

İki egzoz havalandırma ekipmanında  doğru monte edilmiş NSK Oynak Makaralı Rulmanlar'a geçiş, bir araba üreticisine yılda 15.000 € tasarruf ettiriyor.

NSK'nın Oynak Makaralı Rulmanları, 200°C'ye kadar çalışma sıcaklığı sunuyor.

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız