Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2021-11-22

Cutting lines in a food plant

NSK'nın Life-Lube® rulman üniteleri, yiyecek ve içecek sektöründe giderek daha popüler hale geliyor ve bunun iyi bir nedeni var. Bu gelişmiş rulmanlar, Silver-Lube® yatakların korozyona dayanıklı özelliklerini, Molded-Oil rulmanların mükemmel sızdırmazlık ve yağlama özellikleriyle birleştiriyor. Life-Lube® üniteleri, özellikle su ve proses sıvıları ile temasın kaçınılmaz olduğu, yüksek kimyasal dirence ve uzun yağlama ömrüne oldukça ihtiyaç duyulan sektörlerde kullanıma yönelik tasarlanmıştır. Yiyecek ve içecek tesisleri, mevcut avantajlar sayesinde arıza giderme sürelerini ve bakım masraflarını azaltarak önemli ölçüde tasarruf sağlayabilir.

Akıllı tasarım mühendisliği sayesinde, (bir yatak ve rulmandan oluşan) Life-Lube® rulman üniteleri yiyecek ve içecek tesislerinin zorlu çalışma koşullarına ustalıkta adapte olur. Aynı zamanda katı hijyen yönetmeliklerine uyum sağlayarak işleme ortamının kirlenmesini de engeller.

Korozyon direnci

Tasarım hususlarının başında ünitenin yatak malzemesi gelir: korozyona karşı oldukça dirençli termoplastik polyester (PBT). Molded-Oil rulmanları ve nitril kauçuk keçelerle birlikte bu tasarım, yüksek kimyasal direnç ve uzun hizmet ömrü garanti eder.

Özellikle de polimer yatak, boyalı veya kaplanmış yüzeylerden kaynaklanan herhangi bir kontaminasyon riskini ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda pürüzsüz yüzeyi sayesinde kir yapışmasını önleyerek yıkama süresini azaltır. Islak ortamlarda daha fazla korozyon direnci sağlayan paslanmaz çelik rulman da bu yatağı tamamlayıcı niteliktedir. Ayrıca Molded-Oil rulman boşluğu, ürünün hizmet ömrü süresince yetecek kadar yağlama yağı ve poliolefin reçinesi içerir.

Yiyecek ve içecek sektörü için bir diğer önemli özellik de bakteri girişini önleyen ve Molded-Oil ile doldurulmuş boşluğu koruyan flinger keçelerdir. Ayrıca, yağlayıcılar sızıntı yapmaz.

Bakteri içermez

NSK, Life-Lube® rulman ünitelerinin tasarım sürecinde küf veya bakteri barındırabilecek çatlaklar ve "böcek tuzakları" bulunmamasına büyük özen göstermiştir. Böylelikle rulmanlar, toz (kuru veya ıslak), su (sprey veya su altında) ve ıslak aşındırıcı kontaminasyonun yanı sıra sıcaklığı 80°C'yi bulan gıda üretim ortamları için ideal hale gelmiştir. Life-Lube®  rulman üniteleri, bazı nişasta bazlı ortamlarda ve sıcaklığın -18°C'ye kadar düştüğü ortamlarda da kullanıma uygundur.

Life-Lube®  rulman üniteleri, birincil (kesme ve karıştırma), ikincil (kalıplama), taşıma, denetleme, ısıtma ve paketleme işlemleri gibi çeşitli gıda uygulamaları için uygun olmakla birlikte şişe kalıplama, doldurma, mühürleme, inceleme ve paketleme gibi içecek uygulamaları için de idealdir. Life-Lube®, ihtiyaç halinde sürekli olarak yüksek hızlarda çalışabilmenin yanı sıra bu çalışma ortamlarında oluşabilecek aşırı neme, temizlik kimyasallarına ve kirlenmeye karşı da dirençlidir. Hız faktörü dn = 12 x 104'tür. Burada dn = (delik çapı mm) x (hız rpm).

Kayda değer tasarruflar

Şu anda Life-Lube® rulman ünitelerinden yararlananlar arasında önemli bir atıştırmalık gıda üreticisi de var. Daha önce şirket, kesici hattında sık sık rulman arızaları yaşıyordu. Bu nedenle, temel sorunu ortaya çıkarmak için NSK'dan yardım istedi.

NSK, arızalı rulmanları analiz etti ve uygulamayı AIP Katma Değer Programının bir parçası olarak inceledi. Tesisin süreç haritasının çıkarılmasının ardından, üretim hattı yıkandıktan sonra yoğun bir gres kaybının gerçekleştiği anlaşıldı. Hattın çalışır halde kalmasını sağlamak ve ek masraf çıkarabilecek planlanmamış kesinti sürelerinin önüne geçmek için tesis, bakım konusunda proaktif bir yaklaşım benimseyerek altı haftada bir rulmanları değiştiriyordu. Ancak arızalar genellikle bu bakımdan önce meydana geliyordu.

NSK mühendisleri, mevcut rulmanların Life-Lube® rulman üniteleriyle değiştirilmesini tavsiye ederek bir üretim hattı üzerinde deneme amaçlı olarak rulmanları uygulamaya koydu. 1 yıl sonra bile üniteler herhangi bir arıza çıkarmadan iyi performans gösteriyor, bakım işlerine giden işçilik masrafları, yedek rulman kullanımı ve kayıp üretim zamanı açısından da yıllık maliyette önemli ölçülerde tasarruf sağlıyordu. Bu başarının ardından gıda tesisi diğer iki üretim hattında da artık Life-Lube® rulman ünitelerini kullanmaya karar verdi.

Bugün tesis Life-Lube® rulman üniteleri sayesinde, montaj sırasında herhangi bir yanlış hizalamayı telafi eden küresel yatak ve küresel dış bilezik şeklinin yanı sıra sıkı geçmeli mil montajı için çeşitli kilitleme yöntemleri gibi birçok avantajdan faydalanmaktadır. Ek olarak, süperfiniş yapılmış yuvarlanma yolları sayesinde sessiz ve verimli çalışma sağlanmaktadır.

Yiyecek ve içecek sektöründe gittikçe yayılan bu başarı hikayesi sayesinde tesisler termoplastik yatak, özel nitril kauçuk keçeler, paslanmaz çelik rulman malzemesi ve Molded-Oil yağlayıcısı gibi tüm özellikleri bir arada bulunduran Life-Lube®'un ıslak ve/veya kirli ortamlar için ideal bir çözüm olduğunun farkına vardılar.

 

Resim 1) NSK'nın Life-Lube® rulman üniteleri, kesme hatları da dahil olmak üzere bir çok gıda tesisi uygulaması için idealdir. Fotoğraf: alterfalter/Shutterstock

 

Resim 2) NSK'nın Life-Lube® rulman üniteleri, kesme hatları da dahil olmak üzere bir çok gıda tesisi uygulaması için idealdir. Fotoğraf: alterfalter/Shutterstock

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız