Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2021-10-11

Bearings in the wash bars and heads of car wash lines have to operate in harsh conditions

Almanya'daki bir araç yıkama hattının operatörü, sistemin yıkama başlıklarındaki döner mekanizmaların rulmanlarını sürekli değiştirmek durumunda kalıyordu. Bu nedenle sadece yedek parçalara yılda 12.000 euronun üzerinde para harcıyordu. Ancak DDU keçeli NSK Molded Oil sabit bilyalı rulmanlara geçiş yaptıktan sonra bakım maliyetleri sıfıra düştü.

Almanya'da ortalama bir araç yıkama işletmesinde her yıl 110.000'in üzerinde araç yıkanıyor. Yıkama barları ve başlıklarındaki tahrik bileşenleri açısından bu uygulama, su ve temizlik maddesinin püskürtülmesi ile yapılan dayanıklılık testine eş değerdir. Yıkama başlıklarındaki döner mekanizmaların rulmanları da aynı süreçten geçiyor ve bu durumda bu iş için kullanıma uygun olmadıkları anlaşıldı.

Araç yıkama şirketinin çalışanları yılda birkaç kez döner mekanizmalarının sabit bilyalı rulmanlarını değiştirmek zorunda kalıyordu. Bu nedenle firma, rulmanların hizmet ömrünü arttırmak üzere NSK'dan tavsiye alabilmek için iletişime geçti. Arızalı rulmanlar üzerinde yapılan analiz sonucunda korozyona rastlanmakla birlikte gresin su ile akıp gittiği fark edildi. Bunun nedeni keçelerin sızdırması nedeniyle rulmanlara su girmesi, böylelikle gresin su ile akıp gitmesiydi.

NSK, mevcut rulmanlar yerine her iki tarafında DU keçeleri bulunan Molded-Oil sabit bilyalı rulmanları kullanmayı önerdi. Bu rulmandaki yağlayıcı yağlamanın uzun süre boyunca sürekli olarak yapılmasını sağlıyor. Sonuç olarak söz konusu rulmanların (bilyalı, oynak makaralı ve konik makaralı seçenekleri de bulunmakla birlikte) hizmet ömrü gres ile yağlanan rulmanlardan iki kat daha uzun oluyor, özellikle de sulu ve tozlu ortamlarda. Buna ek olarak Molded-Oil teknolojisi kalıcı yağlama sağladığı için bakım aralıkları çok daha uzun oluyor. Bunun yanı sıra rulmanlar herhangi bir yenilemeye gerek kalmadan gressiz çalıştığı için çalışma ortamı da temiz kalıyor.

Molded-Oil rulmanlar farklı keçelerle birlikte sunuluyor. Örneğin araç yıkama işletmesindeki döner mekanizmalarda iki tarafında da aşınmaya dayanıklı DU keçesi (DDU) bulunan rulmanlar kullanılıyor. Bu keçeler su ve nemin sürekli bulunduğu çalışma koşullarında bile bunların rulmanın içine girmesini tamamen engelliyor.

Rulmanların değiştirilmesinden sonra araç yıkama işletmesindeki döner mekanizmalar kusursuz bir şekilde çalışmaya başladı. Şirket sadece ilk yılda bakım maliyetlerinden 11.900 eurodan fazla tasarruf etti. Önceden rulmanlar için 12.000 euroyu aşan maliyetler ve hesaplanan oldukça düşük işçilik maliyetleriyle kıyaslandığında Molded-Oil sabit bilyalı rulmanlara yapılan tek seferlik 618 euro yatırım ile tasarruf edildi. Bu yatırımın karşılığını almak ise üç haftadan kısa sürdü.

 

1)   Yıkama barları ve araç yıkama hatlarının başlıklarındaki rulmanlar zorlu koşullarda da çalışmak zorunda.

2) Her iki tarafında DU keçeleri bulunan Molded-Oil sabit bilyalı rulmanlar, yıkama başlıklarının döner mekanizmalarında bile suya ve toza yüksek düzeyde maruz kalsa da çalışmaya devam ediyor.

3) DU keçeler yıkama suyunun rulmana girmesini önleyerek etkili bir bariyer görevi görüyor

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız