Distribütörler

Ürün arama

Ara
İletişim

Rulmanlar - 2022-01-24

NSK’s Life-Lube® bearing units in a carrot washing application

Gıda sektöründe rulmanlardan başta uzun hizmet ömrü, yüksek hız özelliği, hijyenik çalışma ve sağlam sızdırmazlık teknolojisi olmak üzere çok sayıda önkoşul talep ediliyor. Bu özellikler olmadığında gıda tesisleri daha yüksek bakım maliyetleri ve üretimde planlanmamış durmalarla karşılaşıyor ve bunların ikisi de kârlılığı etkiliyor. Bu sorunları aşmak amacıyla giderek daha fazla sayıda sebze işleme tesisi NSK’nın Life-Lube® ürün serisini yıkama sistemleri gibi zorlu uygulamalarda optimum rulman tercihi olarak tanımlıyor.

Life-Lube® rulman üniteleri iki temel bileşenden oluşuyor. Bunlardan ilki, korozyon direnci sağlayan ve boyalı veya kaplı yüzeylerden kontaminasyon riskini ortadan kaldıran bir termoplastik polyester (PBT) yataktır. Yatakta ayrıca tekrar eden yıkama işlemlerinden dolayı kontaminasyon ve su/temizlik kimyasalları girişini önlemek için nitril kauçuk contalar bulunmaktadır. Life-Lube® ünitelerinin kullanıcıları standart rulmanlarla kıyaslandığında bakım ve arıza giderme sürelerinden kaynaklı yıllık maliyetleri azaltabilir ve hatta ortadan kaldırabilir.

Life-Lube® serisinin paslanmaz çelik rulmanında NSK’nın tescilli Molded-Oil boşluğu bulunmaktadır. Bu boşlukta rulmanın ömrü boyunca yetecek kadar yağ ve poliolefin reçine bulunur ve bu sayede yağlama gerektirmez. Böylece bakım maliyetleri yine azaltılır.

Life-Lube® rulman ünitelerinin avantajlarından yararlanan gıda tesislerinin sayısı giderek artıyor. Bunların arasında birinci sınıf bir sebze işleme şirketi de bulunuyor. Tesis geçmişte yüksek hacimli havuç yıkama hattında sık sık rulman arızası yaşıyordu ve bu durum, arıza giderme süresinin ciddi anlamda artmasına ve üretimin düşmesine neden oluyordu. Şirket, rulmanlarını altı haftada bir değiştirmek zorunda kalıyordu.

NSK, AIP Katma Değer Programı kapsamında bir rulman arızası analizi ve uygulama incelemesi gerçekleştirdi. NSK, özellikle havuç yıkama işleminde bir proses eşleştirme alıştırması yaparak rulmanlar açısından sorunlu alanları tespit etti. Bu analizin sonucunda, sert parçacıklı kontaminasyon ve yıkama sıvısı girişlerinin rulman ömrünü ciddi derecede azalttığı ortaya çıktı. Esasen standart rulmanın yağı zamanla çıkıyor ve erken arızalara yol açıyordu.

NSK'nın uzman ekibi, Molded-Oil rulmanları içeren Life-Lube® rulmanlarının kullanılmasını tavsiye etti ve sonrasında bir deneme yaparak rulman ömründe büyük bir iyileşme gözlemledi. Bir yıl çalışmanın ardından hiç arıza meydana gelmedi. Sebze işleme şirketi arıza giderme ve bakım için artık daha az zaman harcıyor, bunun yanı sıra artan üretkenlik sayesinde ciddi miktarda yıllık maliyet tasarrufu sağlıyor.

İşlem sıvılarıyla temasın kaçınılmaz olduğu her türlü operasyon için ideal olan NSK Life-Lube® rulman üniteleri, 20-40 mm aralığında delik boyutlarında sunulmaktadır. Yataklar tasarım esnekliği için iki cıvatalı, dört cıvatalı, yastık bloklu ve germe üniteli dahil olmak üzere çeşitli türlerde sunulmaktadır.

Resim 1) NSK Life-Lube® rulman ünitelerinin bir havuç yıkama uygulamasında 12 ay denenmesi sırasında hiçbir arıza meydana gelmedi. 

Resim 2) Paslanmaz çelik rulman ve Molded-Oil yağlamasını gösteren, NSK Life-Lube® rulman ünitesine ait bir parça. 

İletişim Ara

Lütfen seçiniz _

Sonuçlarınız